torsdag 7. april 2016

Syveiledning sminkepung/Tutorial makeup purse

 

 Her ser du min gyldne sminkepung. :D Jeg liker så godt varme naturfarger!

Jeg har laget et mønster på en romslig sminkepung, som jeg er veldig fornøyd med, og som jeg ønsker å dele med dere. Det kan ofte være vanskelig å kjøpe gaver. Jeg synes det er koselig å gi bort noe hjemmelaget. Særlig når jeg bruker tid på å finne farger og stil som mottakeren liker.

Utstyr: Ytterstoff, fòrstoff, platevatt og glidelås (minst 35 cm). Og eventuelt treperler og en knapp.


 

Vask stoffene og stryk delene. Klipp ut 2 deler på 29,5 x 17,5 cm til yttersider og 1 del på 23,5 x 10,5 cm til bunn. Lag gjerne maler i tynn papp,


Finn midten på hver kortside på bunnen, og sett et kulepennmerke på retten. Deretter legger du bunnen slik som vist på bildet. Du legger det på midten av sidestykket og fester med knappenåler på tvers slik at stoffet ikke glir når du skal sy. Sy det det fast. Bruker sømlengde 2,5 på alt bortsett fra på lukkekant og glidelås, da bruker jeg sømlengde 3. Jeg bruker en fot med sømrom 0,6 cm. Press sømrommet mot sidestoffet og sy en stikning. Gjenta på den andre siden.


Her er sidene sydd fast til bunnen og det er sydd en stikning for at sømrommet skal holdes på plass


Pynt forsiden . Når jeg pynter med hjerter og lignende bruker jeg vlisofix. Det er et materiale som strykes på baksiden av stoffet, Det har lim på begge sider. Se fremgangsmåten på vlisofix, og hvordan jeg syr navnelapper her.


Legg yttersiden oppå fòrstoffet og tegn rundt. Her er fòrstoffet klippet ut. Gjør det samme med vatten. Jeg bruker platevatt som jeg kjøper på Stoff og Stil. Billig og god. Platevatten gjør at sminkepungen blir ganske tykk og myk, og gir god beskyttelse for innholdet. Vatten kan du gjerne klippe av et par mm rundt hakkene du ser på bildet, slik at det blir lettere å sy hjørnene i bunnen senere.


Slik lager jeg lommene. Klipp et stykke på 29,5 x 17,5 cm (de samme målene som på yttersidene). For å pynte opp lommedelen, klipper jeg et stykket på 2,5 cm i et annet stoff.


Disse to stoffene sys sammen. Stryk sømrommet mot det mønstrete stoffet og sy en stikning.


Brett stoffet dobbelt vrange mot vrange. Stoffet rettes ut, og presses. Sy en stikning i overkanten. 


Lommedelen festes ca 1,5 cm oppe på det ene sidestykket.


 Sy en søm helt nederst og deretter i hver side. Mål fra overkanten av sidestykket, slik at lommene blir rette. Sy en søm på midten og en på midten av de nye lommene, for eksempel. Jeg forsterker alle sømmene her ved å sy en gang ekstra.

 Ønsker du flere lommer, gjenta det samme på den andre delen også.


Legg forsidestykket ned, deretter legger du vatten oppå. Til slutt innside delen. Pass på å legge lommedelen slik bildet viser. Jeg synes det i hvert fall det er penest å ha lommene der, når du bare har lommer på den ene siden. Sett en knappenål i hvert hjørne, og tråkle disse tre lagene sammen, helt rundt, for hånd. Vær nøye!


Legg arbeidet slik og sett en knappenål i hvert hjørne av sidene. Sy sammen på maskin med store sting eller tråkle for hånd.


Og nå til hvordan sårkantene skjules: Klipp 2 remser på 4 cm, som måler noe lenger enn kortsidene.


Legg stoffet rette mot rette og sy en søm, bruker også her, sømrom 0,6 cm. Sy gjerne en gang til i samme sømmen. Overflødig stoff klippes bort.


Når dette er gjort, brett stoffet rundt kanten. Brett godt inn, og fest med et par knappenåler.


Litt håndsøm inni mellom er koselig! :) Her viser jeg hvordan jeg gjør det. Når tråden stikker opp, før tråden rett over, ikke skrått over, men stikk nålen skrått over til neste sting.


Midtmerket på stoffet i bunnen (merket du satt i begynnelsen av veiledningen) legges mot sømmen, fest med knappenål eller sy noen sting. Dra stoffene godt ut i hver side, fra midten av.


Er det noe fòrstoff eller platevatt i veien, klipp det forsiktig bort. Ikke klipp i ytterstoffet. Sy gjerne en søm med store sting for å se om det ser pent ut fra retten. Hvis ikke, er det enkelt å ta opp. :)


Skjul sømrommet på samme måte som ovenfor, bortsett fra at du bretter inn en liten kant i hver ende før du syr fast remsen. Her bruker jeg ca 1 cm sømrom.


Brett stoffet over og gjør det på samme måten som i sidene.


Lag lukkekant. Dette er kanten som skal sys på øverst. Klipp til en lengde på 4 x ca 65 cm.  Husk å bruke en undertråd som passer til fòret. Brett inn en liten kant, og legg stoffremsen, som du ser,  kant i kant, rette mot rette, og sy fast fra vrangen.  Jeg begynner alltid å sy på lukkekanten fra baksiden av pungen, for å slippe å få skjøten på lukkekanten på forsiden.


Denne trykkfoten bruker jeg mye, den syr med 0,6 cm sømrom. Sy helt rundt. La stoffet forsette litt over der du begynte og klipp bort resten.


Når lukkekanten sys fast, pass på at sømrommene i sidene legges samme vei.

Vreng pungen slik at retten vender ut. Brett inn stoffet slik at det måler 1,5 cm. Sy en søm nær kanten. Bruker stinglengde 3 her.


Her er lukkekanten sydd på.


Jeg måler og tråkler ut fra høyre side på pungen. Se nedenfor.


Slik syr jeg på glidelåsen. Veldig enkelt! :) Velg gjerne en litt lang glidelås, da er det lettere å sy den på. På Stoff og Stil har de rimelige glidelåser. Mål slik at den første "tannen" på glidelåsen starter ca 1 cm fra sidesømmen. Fest med 1 knappenål og tråkle fast med en gang. Bruk en kontrastfarge, da det gjør det enklere å fjerne tråden senere. Gjør det samme på motsatt side, pass på at glidelåsen ikke er
vridd.


Her har jeg tråklet ferdig. Lukk glidelåsen og sjekk om det ser bra ut.


Jeg bruker en glidelåsfot og syr et par mm inn på stoffet. Bruk samme farge på undertråden som på glidelåsen. Jeg bruker stingbredde 3. Her var det mye støv ser jeg nå.  Uffda .. ;)


Når glidelåsen er sydd på, stapper du resten av glidelåsen på denne måten, ned i pungen. Du må lirke litt. Vær forsiktig.


Her ser du lukkekanten som jeg lager på ca 1,5 cm. Sømometer er et fint hjelpemiddel.


Nå er glidelåsen sydd i. Som du ser bulker glidelåsen seg noe innvendig. Jeg syr den fast for hånd, med små sting.


Jeg fester endene på glidelåsen på denne måten.


Syr fast glidelåsen på innsiden med små sting for hånd.


Det gjør seg med en liten pose på enden av glidelåsen! Se hvordan sy en glidelåsavslutning  her.


Snor er både praktisk og fint. Den lager du slik:
Klipp ut en bit på 42 x 2,5 cm. Brettes først dobbelt, vrange mot vrange, deretter bretter du den opp og brettet stoffet inn mot midten,  og syr en søm ca midt på. Et godt tips: Bruk skråbåndbretter, se her.

Treperler er fint å bruke. Et tips: Bruker dobbel sytråd og fest noen ganger ytterst i snora, og det blir lettere å dra perlene gjennom.

Jeg syr toalettvesken jeg har laget mange av (se under "Etiketter"), på samme måten.
Malene jeg bruker på den, har følgende mål: side : 24,5 x 35 cm, bunn: 11,5 x 23,5 cm. Her trenger du en glidelås på minst 40 cm.Om du syr sminkepungen og har egen blogg, lenk gjerne til dette innlegget. Om du ikke har blogg, send meg gjerne et bilde. Jeg blir veldig glad for tilbakemeldinger! :) 
Mailadressen min er: lisa@plakaten.no


Lykke til! :)
post signature

17 kommentarer:

 1. Tusen takk for eit svært instruktivt og generøst innlegg! Dette likar vi!

  SvarSlett
 2. WOW! for en oversiktelig og gjennomført veiledning!! Skikkelig fint laget!! Nyyyydelig!! Elsker det brune jordfargete rosestoffet med hjertet på!! Skikkelig fine detaljer sammen og skjønne knapper som passet til!! <3 <3 Så stolt av deg mammaen min :D <3

  SvarSlett
 3. Alt du lager er så fint, forseggjort og personlig. Brodert navn, applkasjon og håndsøm. Takk for at du deler mønsteret! Veldig godt forklart med tekst og bilder. :-)

  SvarSlett
 4. Hallo Lisa , das Nähen hast du großartig erklärt, so versteht es Jeder sehr gut ! Danke!
  Liebe Grüße von Wilma

  SvarSlett
 5. Kjempeflott!
  Og med slik detaljert beskrivelse også:)
  Du er virkelig flink med symaskin:)

  SvarSlett
 6. Takk for at du vil være med på Giveaway:)
  Flott at du liker produktene:)

  SvarSlett
 7. Så fin sminkepung. Og Takk for at du deler.

  SvarSlett
 8. Kjempefin sminkepung! Takk for at du deler! Jeg sydde slike en gang i tiden selv, men nå står visst symaskina bare å støver ned...;)
  Flotte gaver da!:)

  SvarSlett
 9. Jättefin necessär du sytt och tack för att du delar med dig av hur du gjort på ett jättetydligt sätt!

  SvarSlett