Sytips til Stoff og Stil nisse

Det er praktisk å sette mønsteret i et hurtighefte. Det er ganske mange mønsterdeler til sammen. Jeg har brukt 12 lommer og har 1-3 mønsterdeler i hver lomme.


Bruk 0,5 – 0,6 cm sømrom, hvor ikke annet er nevnt.

Sy innsnitt på nesa (husk nesa består av 2 deler, jeg var litt rask der også, og sydde èn del sammen, den nesa ble ikke pen .. ) etter hakk og markering, bruk 0,3 cm sømrom.

Sy nesen sammen rett mot rett, bruk 0,3 cm sømrom, klipp små hakk i buen, vend til retten. Fyll i fiberfyll. Fold nesen slik at sømmene ligger over hverandre og innsnittene i siden, 0,3 cm sømrom. (Dette gjorde jeg på nissemor og nissejenta, på nissegutten ligger innsnittene på oversiden og undersiden av nesa. Så at det samme var gjort på utstillingsnissene hos Stoff og Stil, og det var fint.

Lag to fletter: Surr garn rundt en liten bok, for eksempel. Brukte 45 tråder i hver flette (15 x 3) på nissemor. (det blir da 45 tråder på hver side av boka, derettet knytter du en tråd på midten og klipper opp på motsatt side. Deretter er det bare å flette i vei (sett gjerne noe tungt på den delen du ikke fletter). Knytt et bånd midlertidig, til du har fått sydd på flettene og ser hvor lange de skal være. Brukte ullgarn på nissemor.
På nissejenta brukte jeg 15 tråder bomullsgarn (5 x 3).

Sy to hattedeler sammen, rett mot rett og press.

Sy den tredje hattedelen på de to, rett mot rett, og press. OBS! Kun i den ene siden!

Klipp en liten bit strikk på 5 cm, sy den på en av sømmene i hatten, start ca 2 cm fra toppen. Strekk i strikken når den sys fast. Jeg holdt strikken midt over sømmen og sydde fra rettsiden (i passende farge) og prøvde å sy så nøyaktig i sømmen jeg kunne.

Skyggen: Når den klippes ut, vær klar over at det er en hul sirkel. (Det tok litt tid før jeg skjønte det .. eller for å være helt ærlig, laaang tid ..) og at der det er en stiplet strek på mønsterdelen, skal den klippes over.
(Jeg klarte å sy en tett sirkel (skyggen) på hatten og lurte på hvordan jeg skulle få fylt nissen .. he he)

Sy skygge og hatt sammen rett mot rett og press.

Klipp 2 stykker sinkbånd på ca 52 cm (fås kjøpt på Stoff og Stil). Du kan også bruke blybånd, de er omtrent like tunge. (Disse båndene brukes nederst på noen gardiner for å få dem til å henge pent.)
Sy dem fast med hånden innvendig på sømmen mellom skyggen og hatten. Fest i stoffet som danner sømrommet, jeg festet til sømrommet mot hattedelen. Start og slutt ca 1 cm fra kanten. Klipp bort det overskytende.

Sy forkroppen sammen rett mot rett, press. (Sys sammen på den lengste siden)
Da jeg klippet ut delene til kroppen skrev jeg et lite nr ut i kanten med svart tusj, det gikk en del raskere å finne ut av det. Særlig om du klipper ut delene en stund før du skal sy.

Sy sidekroppen til forkroppen, en på hver side (den lengste delen mot forkroppen). Press

Sy bakkroppen på sidekroppen (den lengste delen på sidekroppen), på hver side.

Sy bakkroppen sammen, fra bunnen og ca 5 cm opp.

(Det er selvfølgelig mer praktisk å sy sammen alle sømmene og presse, før du syr sammen bakkroppen, i stedet for èn og èn.)

Er det nissemor/nissejenta: Sy forkledet sammen (2 deler) rett mot rett, vend og press. Sy gjerne på et bånd rundt. På nissemor sydde jeg et skråbånd og på nissejenta brettet jeg en smal blonde rundt kanten. Best å sy blonden for hånd, for å få det pent.
Skal du sy på smekke, festes denne til forkroppen nederst, med 0,3 cm sømrom. Pass på at den bredeste delen vender opp. Festet til kroppen med et par sting. Selene sys på ovenfra, sømrom 0,3 cm og festet med noen sting til smekken for hånd. Jeg hadde ikke noen pene ferdige bånd, så jeg lagde bånd ved å skjære to strimler på 3 cm, brettet hver dobbelt og sydde en søm med 0,2 - 0,3 cm sømrom. Vreng om du klarer. Jeg bruker gjerne litt tid på det, så jeg bare brettet båndene slik at sømrommet var på baksiden. Press. Sy gjerne pyntesømmer.

Sy bunnen på kroppen, rett mot rett, passes over hakk. Husk at evt smekke må sys fast før du syr på bunnen!

Sy nese på kroppen midt foran, med 0,3 cm sømrom.

Sy flettene på kroppen, på hver side av forkledet, 0,3 cm sømrom

Sy sammen kroppen og skyggen rett mot rett, pass på at hakkene passer overens.

Sy skyggen fast på nesen med noen sting. Sy fra vrangen.

Sy sammen sømmen midt bak, rett mot rett, la det stå igjen en vrengeåpning på ca 5 – 6 cm.

Vend retten ut.
Fyll litt plastgranulat i bunnen av nissen. På nissejenta og nissegutten brukte jeg en porsjonsposemed ris på dem hver. Fyll nissen med fiberfyll. Pass på å ikke fylle for mye i hatten, da det kan være litt vanskelig å få hattekanten til å henge ned.

Lukk hullet bak med usynlige sting. I hvert fall så usynlige du klarer, jeg klarer i hvertfall ikke å gjøre det helt usynlig. Har du noen råd?

Og nå til det som jeg synes var det vanskeligste. Sy hatten og skyggen sammen med et par usynlige sting for hånd, slik at luen trekkes litt ned. Jeg sydde gjennom nesa og opp, et sted i hver side (i sømmen) og i sømmen midt bak. Øvelse gjør mester! :D

Om noe er uklart, send meg en mail: lisa@plakaten.no

Se nisser jeg har sydd, her. :)

Lykke til! :)

Hilsen Lisa

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar