onsdag 30. mai 2012

Syveiledning til astmamedisin etui

Har du lyst til å sy et etui?  :) Se noen etuier her.
Etuiet kan jo brukes til andre ting også, og målene kan lett forandres .. :)

Vask og stryk stoffene. Lag en pappmal på 14 x 14 cm. Klipp ut 2 deler i ytterstoff, 2 deler i fòr og 2 deler tynn volumvliseline. Du trenger også en glidelås på minst 20 cm.


Stryk volumvliseline på baksiden av ytterstoffet. Legg fòrstoffet bak og fest stykkene sammen med knappenåler. Skal du sy pynt på baksiden, legg fòret på etter at du har sydd på pynten. Hvis ikke, blir sømmen synlig når etuiet åpnes.Dette blir forsiden av etuiet : Del stoffet 4 cm fra toppen.


Klipp en stoffremse på 4 cm og legg den kant i kant med sårsiden (der du klippet), på vrangsiden.
(Jeg har laget meg en lang pappmal med 4 cm høyde, den brukes mye.)


Her vises fargen på lukkekanten bedre (samme som ovenfor). Jeg bruker en spesiell sømfot, som syr 0,6 cm sømrom. 


Legg lukkekanten rett opp.


Brett lukkekanten mot deg, slik at den ligger kant i kant mot ytterstoffet.


Brett deretter lukkekanten ned og fest den med et par knappenåler. 


Her har jeg byttet til en annen fot. Det lille trekanten er fin å sy etter. Den syr ca 1,5 mm fra kanten. Klipp vekk overflødig stoff i sidene.


Sy på den andre lukkekanten på samme måte.


Velg en glidelås som er lengre enn stoffstykket, minst 20 cm. På Stoff og Stil har de billige glidelåser. Samme pris uansett lengde. Pass på å ikke kjøpe usynlig glidelås. La glidelåsen være lukket når du fester den med knappenåler til den nederste delen.


Her har jeg byttet til glidelåsfot. Sy et par mm fra kanten.


Når du har sydd på glidelåsen på den ene siden, lukk den igjen, og fest den øverste delen. Pass på at delene ligger rett over hverandre. Åpne glidelåsen og sy den andre delen fast.


Nå er glidelåsen sydd på.


Hvis du har lyst til å ha en applikasjon (pynt som du syr på): Bruk vlisofix, som består av en papirside og en side med lim. Tegn delen(e) du vil ha på papirsiden og klipp grovt ut.Legg limsiden mot vrangen av stoffet du skal bruke. Husk av motivet blir speilvendt. Pass på å ikke sette strykejernet på limsiden! :) Bruk gjerne bakepapir i mellom.


Her har jeg renklippet delene, fjernet papiret bakpå, lagt de på ytterstoffet og strøket de på. Bruk gjerne bakepapir her også. Sydde deretter med smal og tett sikksakk.


Det ble litt for skarpt lys for kameraet .. men jeg synes det ble litt stilig. :)


For å overføre tekst til stoff, bruker jeg en lav, liten kasse med en glassplate over, og en flat lommelykt. Navnet har jeg overført fra før på matpapir, men du kan også overføre fra vanlig papir. Legg et lyst bomullsstoff over navnet, fest med en knappenål oppe og nede, og sett lysstrålen på navnet.
Jeg liker å bruke denne tusjen (Panduro Hobby). Når navnet er overført, stryker du et lag tynn volumvliselin på baksiden. Fest med et par nåler, som kan fjernes når du har sydd litt. Denne teknikken kalles stitchery. Jeg skrev navnet på pcen, brukte skrifttype arial og bokstavstørrelse 20. Siden disse bokstavene er ganske små valgte jeg å sy med 2 tråder moulinegarn.Et skjærebrett, skjærekniv og en gjennomsiktig stor linjal er nyttige å ha om du har tenkt å sy en del. Jeg skjærer 0,5 cm rundt navnet.Klipp av glidelåsendene! Pass på at glideren er innenfor kantene av arbeidet!
Dette hadde jo vært kjedelig om du klippet bort den  .. :)
Navnelappen har jeg festet 1 cm nedenfor lukkekanten. Sy med smal, tett sikksakk rundt.
Et tips er å sy overkanten først. Det er lettere å sy lappen rett på når du kan "måle" fra lukkekanten.Her ser du at stykket til høyre har blitt  litt større enn det til venstre.Legg det minste stykket midt på det andre og marker gjerne med kulepenn hvor mye som skal klippes vekk opp og nede.Sy noen ganger frem og tilbake over hø ende av glidelåsen, slik at den henger sammen, gjerne før du klipper av endene ..Legg stykket rette mot rette. Har du sydd pynt på, pass det at stykket ligger riktig vei i forhold til forstykket. Sett en knappenål i hvert hjørneSy stykkene sammen. Ta gjerne en ekstra søm rundt. Obs! Se pkt under først.


Stopp når nålen er 0,6 cm fra hjørnene og la den stå nede når du snur arbeidet.
Klipp av litt av hvert hjørne slik at du får penere hjørner når du vrenger arbeidet. Sy sikksakk rundt, for å forsterke etuiet.Sy fast glidelåsen på innsiden,  med små sting. Gjør du ikke det, bulker glidelåsen når du åpner etuiet.
Nå kommer det morsomste! :) Vreng arbeidet! Denne fine pinnen er fin å bruke! Du kan også bruke en blyant uten spiss for eksempel.
Kos deg med syingen! Jeg håper flere finner gleden med å sy! Jeg blir veldig glad for tilbakemelding på veiledningen! Si fra om noe er uklart! Send meg gjerne en mail om du lurer på noe:  lisa@plakaten.no

Lykke til! :)
Hilsen
post signature


12 kommentarer:

 1. Lisathis is so very very cute,well done and thankyou for the tutorial.xx

  SvarSlett
 2. Så flott med en syveiledning! Takk.. :)
  Den er kjempesøt..

  SvarSlett
 3. Helt nydelig! Morsomt å følge prosessen :) Du e flink du! Klem

  SvarSlett
 4. Fin!! Skal prøve sy slik je og:) Takk for veiledningen:)

  SvarSlett
 5. Tusen takk for nyttig syttips!! Dette må jeg prøve meg på:))) Vennlig hilsen Elin

  SvarSlett
 6. Så flott syveiledning, selv jeg kan klare det med den :-))

  SvarSlett
 7. Veldig fin veiledning. Fine bilder og god beskrivelse! Hilsen Siri:-)

  SvarSlett
 8. Nå fikk jeg lyst til å prøve jeg også!:)

  SvarSlett
 9. Dette var kjempelurt! Tror jeg skal lage meg ett slikt etterhvert:)
  Kjempekoselig at du ville følge bloggen min også:)
  Hilsen Veronica.

  SvarSlett
 10. Her var det mange gode tips å ta med seg, tusen takk :-)

  Takk for trivelig kommentarer på bloggen min også, blir så glad:-)

  Ha en fin dag!
  Klem Nina

  SvarSlett
 11. Hei
  Her får en lyst til å sy,med din blog:-)Og du kunne fint ha produksert mønster,det er ikke alt som blir gitt ut med like god bruksanvisning.
  Beste hilsen Quiltegleder Margrethe

  SvarSlett
 12. For en utrolig flott og oversiktlig veiledning med fine bilder! Supert! :)

  Klem fra Cathrin! :)

  SvarSlett